Make-Up Studio

Šminkanje prema boji očiju

Oči iskazuju sva naša osećanja i najupadljivija su tačka na našem licu prilikom komunikacije s ljudima. One su tajna sila žene u ostavljanju utiska i zato treba da ih naglasimo što bolje možemo. Treba da izaberemo najbolju boju, jer odabirom pogrešne boje ili prenaglašenom šminkom možemo postići suprotan efekat i sakriti lepotu očiju.

Žene plavih očiju Narandžasta senka je dobar izbor da se istakne lepota plavih očiju. Možete definisati oblik očiju tako što ćete ih uokviriti braon olovkom. Najprikladnije senke za plave oči jesu one u nijansama korala. Nanesite senku na oči, a da biste postigli dubok pogled, naglasite liniju do samog oka. Tamnosive senke daju mističan izgled plavim očima.

Žene zelenih očiju Ako imate zelene oči, možete koristiti crvene senke da pojačate pogled. Ružičaste nijanse ili one u boji lavande najbolje su za zelene oči. Takođe ih možete naglasiti atraktivnom šminkom tako što ćete povući tanku liniju svetle žućkaste boje bakra ili nijansirati njom već nanete boje.

Žene smeđih očiju Najdelotvorniji način da naglasite smeđe oči kako bi bile atraktivnije jeste da upotrebite plave senke. Ako izaberete blistavu plavu senku, možete upotrebiti tamnobraon ajlajner i dodati svetloplavu senku. Ako želite da postignete prirodan izgled, možete se odlučiti za senke u braon ili kaki boji.

Žene očiju boje lešnika Smeđe nijanse su najprikladnije da se naglase oči boje lešnika i da njihova prirodna lepota dođe do izražaja. Ako upotrebite različite smeđe nijanse za osnovu oko očiju i za senčenje, postići ćete neverovatan izgled.

01

Šminka za usne

Karmin je prvo čega se setimo kad pričamo o šminkanju usana. On je neophodan prilikom šminkanja jer definiše neverovatan šarm žene nizom boja. Karmin je gospodar vaše zanosne lepote bez obzira na to koristite li prirodne boje ili one jake crvene.

Teško je odabrati pravu boju karmina u tako velikoj ponudi, a pogrešan karmin može pomutiti lepotu vaše šminke.

Tanke usne Ako želite da vam usne izgledaju punije, nanesite olovku za usne sa spoljne strane njihovih ivica. Izaberite neku svetlu nijansu i nanesite olovku od sredine usana prema krajevima, a zatim ih obojte svetlim karminom s kojim će izgledati punije. Možete izabrati blistavu ružičastu ili nijanse breskve.

Pune usne Nanesite malo podloge oko usana, ali ne svetlih ili jakih nijansi. Uokvirite usne sa unutrašnje strane njihovih ivica olovkom koja se slaže s bojom vašeg karmina. Možete koristiti tamniji karmin da bi vam usne izgledale tanje.

Preplanulo lice Ne koristite ljubičaste ili lila nijanse. Ruževi u boji meda ili karamela savršeno pristaju preplanulom licu.

Napravite sopstvenu boju Možete napraviti sopstvenu boju mešanjem različitih boja karmina. Predlažemo vam da mešate tamne boje sa zlatnim.

01

Podloge za glatku kožu

Prvi korak ka glatkoj koži čini šminkanje lica. Odgovarajuće podloge koje pristaju vašoj boji kože daju joj glatkoću i osnovna su i prva faza šminkanja.

Odabir prave podloge jedno je od najvažnijih pitanja u šminkanju jer se tako postižu glatka koža i uspešan mejkap. Tekstura i boja podloge treba da odgovaraju vašem tipu kože i tenu i bilo bi bolje da odaberete nijansu svetliju od vaše boje kože. Takođe možete istaći svoju šminku malim detaljima kako bi bila još bolja.

Nanosite jagodicama prstiju sve podloge osim kompaktnih. Toplota vaših jagodica povećava likvidnost podloge, pa ju je lakše nanositi, a deluje prirodnije i duže se održava na licu.

Nanesite podlogu na čelo, nos, obraze i bradu. Najpre naneste malu količinu, a zatim stavite još ako je potrebno. Ako stavite odmah više podloge, teško ćete je razmazati i može izgledati kao maska.

Razmažite podlogu kratkim potezima prstiju od sredine lica do linije kose; nastavite da je razmazujete preko vilica, vrata i ušiju. Da biste imali istu obojenost na celom licu, nanesite podlogu i na kapke i ispod oka. Za profesionalni utisak pređite mokrim sunđerom od sredine lica do linije kose nakon što nanesete podlogu.

Boje je da malo sačekate da se podloga fiksira pre daljeg šminkanja.

01

Efekat senke u šminkanju

Oči su najupadljiviji deo lica. Možete ostaviti bolji utisak tako što ćete izabrati harmonične boje.

Možete se atraktivno našminkati odgovarajućim senkama koje imaju široku paletu kako biste postigli glamurozan izgled. Takođe možete postići neverovatan sjajan izgled koristeći svetlucave senke za oči.

Da biste postigli atraktivan sjajan mejkap, prvi korak je da znate koje boje idu uz koji ten i da ih nanesete u skladu s tim.

Ako imate svetlu put, možete koristiti skoro sve boje senki. Karamel, zlatne i narandžaste idealne su za vas. Za srednji ten su dobre karamel, sive i lila nijanse. Za tamniji ten možete koristiti bilo koju boju, pa i tamne nijanse.

Nije dovoljno samo izabrati pravu boju, takođe je vrlo važno da znate kako da nanesete šminku na oči da bi ona izgledala dobro.

Trebalo bi da senka ide od svetlih tonova ka tamnim ako koristite različite boje.

Nanesite tamnu nijansu duž ivice trepavica i preko uglova oka. Nanesite tamniju nijansu na krajnju liniju kapaka da biste dobili dubok pogled.

Za prirodan izgled možete izabrati svetlije boje. Trebalo bi da koristite senke za oči čak i kad želite da postignete prirodan mejkap, zato što će one vašem licu dati blistavost. Možete izabrati svetloružičaste nijanse ili one boje breskve za prirodan ali svež izgled.

Ako vam se prave grudvice od senke na kapcima, koristite senke za oči s jakim pigmentom ili sedefaste senke, od kojih neće nastati grudvice.

01

Pomenite svoj pogled maskarom

Maskara… najvažnija dopunska i krajnja tačka šminkanja.

Što više pažnje posvetite trepavicama, to ćete imati bolju i izražajniju šminku. Šminkeri koji znaju kolika je važnost maskare preporučuju da koristite i samo maskaru ukoliko želite da za šminkanje upotrebite samo jedan proizvod.

Ako nemate vremena za šminkanje, samo stavite sloj-dva maskare – čak će i to promeniti vaš pogled i izgledaćete svežije.

Iako izgleda kao da se veoma lako koristi, postoje neki vrlo važni detalji pri nanošenju maskare. Najvažnije je da se ne stavi previše maskare, jer se trepavice mogu slepiti i postati tvrde i deformisane, a i dešava se da se ona tada razmaže. Slepljene trepavice s grudvicama ne izgledaju ni duže ni gušće i ne izgledaju lepo, već samo deformisano.

Takođe vodite računa da vam na četkici ne bude previše maskare. Držite pakovanje uspravno i nanosite maskaru horizontalnim pokretima. Ne trepćite dok se maskara ne osuši. Očešljajte trepavice čistom četkicom od maskare ili češljićem za trepavice pre nego što se osuše. Skinite maskaru uveče, jer u suprotnom nećete moći sutradan da je stavite.

Crna i braon su uobičajene boje maskare. Plave, zelene ili ljubičaste maskare vrlo lepo izgledaju kad se nanesu samo na vrh trepavica nakon crne ili braon maskare. Ako želite da stavite maskaru u boji, trebalo bi da je uskladite s bojom garderobe ili očiju.

Iako tamnoplava maskara lepo stoji ženama svetle puti i srednjeg tena, da biste zablistali i istakli mejkap očiju, trebalo bi da preferirate crnu maskaru, bez obzira na boju očiju.

Ako želite da istaknete boju očiju korišćenjem različitih boja šminke, možete izabrati zelenu ili crvenu maskaru ako imate zelene oči, plavu ili braon ako imate plave ili sive oči i plavu, zelenu ili braon ako imate smeđe oči.

01

Kad koristite olovku za oči

Čak je i samo olovka za oči dovoljna da istakne vaše oči i dâ im šarmantan izgled ako se koristi ispravno.

Možete sakriti nepravilnosti na svojim očima, istaći oči ili ih uvećati pomoću olovke. Glavna svrha olovke za oči jeste da produbi pogled i naglasi oči. Treba da povedete računa o nekoliko stvari kad je nanosite.

Osnovno je da linija ne sme da krivuda. Najpre treba da povučete tanku liniju tik do trepavica, tako da je možete obrisati ako je krivudava ili ako ste je pogrešno povukli. Ako vam se povučena linija dopada, možete povući još jednu preko nje da biste je definisali. Veoma je važno da liniju počnete da povlačite od unutrašnje strane oka, nastavljajući glatko uz liniju trepavica.

Koju boju olovke koristiti Kako je kozmetička industrija napredovala, prestala su da postoje ograničenja što se tiče boja. Postoje plave, sive, zelene, ružičaste, pa čak i žute olovke za oči. Možete upotrebiti boju koja je u skladu s vašom bojom odeće, kože ili očiju. Boje su ograničene samo u smislu tačke koju želite da istaknete. Možete imati šire oči ako upotrebite svetloplavu ili belu olovku ili atraktivniji pogled ako upotrebite zelenu.

Naravno, nemoguće je izostaviti neophodnost crne olovke. Crna olovka za oči idealna je za žene crne ili tamne kose. Žene smeđe kose i svetle puti mogu koristiti braon ili sive nijanse za manje definisanu šminku.

Za nežan utisak razmažite malo prstom ili vatenim tupferom crni ajlajner. To će takođe dati vašoj šminki tajanstven i atraktivan izgled.

Pogrešno nanošenje Ne bi trebalo da postoji razmak između povučene linije i trepavica i linija treba da se završava tamo gde i trepavice. Linija ne treba da se produžava izvan ugla oka i ne sme odskakati od ostatka šminke.

Ako su oči male ili približene, linija ne sme biti debela. Ako se umesto olovke nanosi senka za oči, treba izabrati odgovarajuću četkicu i paziti da linija ne bude predebela.

01

Upotreba pudera

Puder je neizostavan prilikom šminkanja. Za savršen mejkap treba da stavite puder preko podloge.

Puder daje vašoj koži baršunastu završnicu i čuva njenu vlažnost. On je neophodan za žene s masnom kožom, pomaže pri uklanjanju viška masnoće i sjaja bez remećenja ostatka šminke i pokriva disharmoniju u boji kože.

Postoje dve vrste pudera: puder u prahu je veoma fine lagane teksture i pruža prirodan, transparentan i mat efekat nakon podloge. Kompaktni puderi su uobičajeniji zato što ih je lakše nositi i nanositi. Oni su idealni za popravljanje šminke.

Puder služi i kao podloga za bolje nanošenje drugih proizvoda za šminkanje. Popravlja nanesenu podlogu i matira kožu. Treba da budete oprezni kad birate boju pudera, jer mora biti slična podlozi – velike kolorne razlike ružno izgledaju.

Možete postići svež i preplanuo izgled pomoću bronzera ili svetlijeg pudera. Ako vam je teško da izaberete puder približan boji vaše kože, možete uzeti transparentni puder.

Za prirodan izgled treba da nanesete puder četkicom laganim pokretima. Ako koristite četkicu, ona treba da bude duge drške, gusta i meka zbog boljeg nanošenja.

To će vam pomoći da glatko razmažete puder po licu i vratu. Nanesite puder četkom brzim vertikalnim i horizontalnim pokretima.

Utisnite puder u kožu koristeći sunđer ili puf da biste pokrili nesavršenosti. Puf obezbeđuje blago mešanje podloge, korektora i pudera, što ostavlja savršen mat ten tako da se i ne primećuje da na licu ima pudera.

01

Šminkanje prema boji kože

Izvesno je da u šminkanju postoje detalji, ali pre svega morate pronaći koja je najbolja šminka za vas. Boja kose, očiju i kože ima važnu ulogu u određivanju koje proizvode treba koristiti. Ponekad boja proizvoda koji vam se dopao ne ostavlja utisak kakav ste želeli kad je stavite na lice. To je zato što niste izabrali boju kompatibilnu s bojom kože. Prema tome, boje proizvoda koje birate treba da budu one koje najbolje pristaju vašem tenu i koje najbolje izgledaju kad ih nanesete na lice, a ne vaše omiljene boje. U skladu s tim, različite boje tena zahtevaju različite boje šminke.

PLAVUŠE Podloga: Treba da birate svetle i žute tonove. Te boje će pristajati vašem tenu i garantovati vam da ćete izgledati onako kako želite. Obrazi: Žene s plavom ili svetlom kosom svakako treba da koriste svetle boje rumenila čak i ako nisu prirodno plave. Svetloružičaste ili boje breskve najbolji su izbor, pogotovo leti. Oči: Ako koristite svetle boje podloge i rumenila, možete koristiti tamnije boje, kao što su tamnoplava, boja lavande ili zelena, za oči. Kao dodatak, svetlucave senke daće sjaj vašem licu. Usne: Možete koristiti svetle nijanse crvene slične ružičastoj, boji breskve i svetle boje kupine za usne. Boja breskve ili svetlucavi svetli sjaj za usne biće najbolji izbor.

BRINETE Podloga: Mada vam je kosa smeđa, ako imate svetao ten, takođe treba da birate žućkaste nijanse podloge kao i plavuše. Tamne podloge mogu ružno izgledati ako nisu dobro i ravnomerno nanesene. Najbolja boja je ona koje se stapa s bojom vaše kože kad se razmaže. Obrazi: Svetloružičasto rumenilo je najprikladnije, ali za svež izgled možete koristiti pastelnocrveno ili bronzano, koje je u trendu ovog leta. Oči: Skoro da nema ograničenja kod šminkanja očiju, sve nijanse od zelene do plave, od svetlucave žute do boje lososa, divno će ulepšati vaše oči. Usne: Trebalo bi da izaberete ruž u skladu s rumenilom. Uz svetloružičasti karmin ili onaj boje breskve, kao i sjaj za usne koji je u skladu s vašim tenom, imaćete savršenu šminku. Takođe, crvene nijanse osvežiće vaš mejkap.

TAMNOKOSE Podloga: Što je koža tamnija, manja je potreba za nanošenjem podloge. Žene tamnog tena treba da biraju smeđe podloge ili one u nijansi umbre. Te nijanse uvek daju divne rezultate na tamnoj koži. Obrazi: I na obraze bi bilo dobro staviti rumenilo smeđe nijanse. Boje umbre, cimeta i cigle su među najprikladnijim. Takođe možete koristiti bronzano rumenilo. Oči: Skoro da nema ograničenja što se tiče boje senki za tamnopute žene – maltene sve boje su dobre. Samo vodite računa da izaberete boju koja vam se slaže sa očima. Usne: Možete koristiti svetloružičaste ili koralne nijanse. Boja jagode takođe će biti veoma dobar izbor za zabave, a providni sjaj za usne za dnevnu upotrebu. Obratite pažnju da uklopite boju ruža s rumenilom.

01

Svetlo i senka prilikom šminkanja

Glavna svrha šminkanja je da se sakriju nesavršenosti i da se naglase lepi delovi lica. Harmonija boja, svetlo i senka upotrebljavaju se zajedno da bi se postigla prvoklasna šminka.

Dovoljno je da znate neka jednostavna pravila kako da iskoristite svetlo i senku da biste postigli savršenu šminku. Svetle boje daju vašem licu lagan i svetao izgled i pojačavaju volumen, dok tamne boje smanjuju volumen.

Štaviše, svetle boje se koriste da prošire uzana područja i uglade tamna, a tamne boje služe da se suze široka područja i da se skrate dugi delovi lica.

Možete kontrastom prikriti nesavršenosti i naglasiti lepe tačke. Dok crno smanjuje sjaj boja s kojima se meša, belo posvetljuje druge boje. Kontrast se posebno koristi u šminkanju očiju kako bi se uklonila senka i da se istakne boja očiju.

NOS Ako je dug: Nanesite podlogu tamne nijanse na vrh nosa da stvorite senku zbog koje će nos izgledati kraće. Pomešajte tamnu podlogu savršeno kako se ne bi videle ivice između nijansi. Ako je širok: Nanesite svetlu podlogu preko nosa, a tamnu na nozdrve. Pomešajte nijanse savršeno i kompletirajte šminku puderom.

BRADA Ako je mala i uvučena: Kako svetle boje povećavaju volumen, nanesite svetlu podlogu na bradu. Da biste skrenuli pažnju s brade, nemojte koristiti tamne i jake ruževe. Atraktivno našminkajte oči kao završnicu. Ako je isturena: Nanesite tamnu podlogu na vrh brade, pomešajte podlogu i napuderišite bradu da deluje kraće. Stavite sveže boje karmina da naglasite usne i skrenete pažnju s brade.

OČI Ako su preblizu jedno drugom: Nanesite svetlu senku od unutrašnjeg ugla oka do njegove sredine. Nanesite tamnu senku od sredine oka do spoljnog ugla. Sjedinite boje za savršen izgled. Ako su predaleko jedno od drugog: Koristite jednu svetlu i jednu tamnu boju senke da napravite kontrast u šminkanju očiju. Nanesite tamnu boju od unutrašnjeg ugla oka do njegove sredine, a svetlu od sredine do spoljnog ugla i pomešajte boje da se ne vidi ivica između njih.

01

Saveti za brzo šminkanje

Nemate vremena, a treba bi da izgledate doterano. U takvim slučajevima morate obratiti pažnju na neke detalje da biste izgledali lepo i znati neke trikove koji će vam osvežiti lice u trenutku.

Prvo hidrirajte lice i pripremite ga za šminkanje. Pomozite koži da upije kremu kružnim pokretima. Prekrijte akne, fleke ili nepravilnosti korektorom. Takođe ga nanesite ispod očiju da stvorite kontrast na licu. To će pomoći da se sakriju tamniji podočnjaci i istaći će oči.

Nanesite podlogu na celo lice laganim pokretima. Možete uglačati podlogu mnogo brže ako koristite sunđer za podlogu.

Možete staviti rumenilo da biste koži podarili svež izgled nakon što ste prekrili nesavršenosti korektorom.

Vrlo je lako koristiti rumenilo poput profesionalaca.

Prvo se nasmejte i četkicom pravite kružne pokrete na jagodičnim kostima, pa nastavite prema slepoočnicama. Možete izabrati ružičasto ili braonkasto rumenilo za brzo šminkanje. Ove boje će delovati prirodno na koži.

Za usne će vam biti dovoljan sjaj. Ako imate punije usne i ne želite da ih naglasite, možete upotrebiti mat svetloružičaste nijanse. Ako imate tanke usne, sjaj će biti dobar izbor.

Da biste naglasili oči, možete kompletirati svoju šminku maskarom, za koju poznavaoci šminkanja misle da može biti dovoljna čak i sama. Ako pratite ove savete, možete imati savršen izgled za kratko vreme.

01

Greške i rešenja u šminkanju

Svrha šminkanja je da sakrije nesavršenosti na licu i istakne vašu lepotu. Ipak, možete biti nezadovoljni rezultatom zbog grešaka prilikom nanošenja proizvoda.

Svako može dobro da se našminka, ali rezultati će biti mnogo bolji ako znate trikove. Možete bolje izgledati i postići bolje rezultate ako ste svesni uobičajenih grešaka i ako znate da ih rešite.

USNE Olovka za usne, koja se koristi da se podebljaju tanke usne, daje vrlo loše rezultate ako se pogrešno nanese. Kako se karmin brže skida od olovke, lako je primetiti da su usne uokvirene i tako gube atraktivnost. Prema tome, boja olovke za usne treba da bude iste nijanse kao i karmin.

Da biste naneli pravilno olovku, treba da krenete od levog ugla i da dođete do sredine usne, pa zatim da uradite to isto krenuvši zdesna. Isto tako nanesite olovku i na donju usnu. Zatim nanesite olovku na cele usne. Tako će se i karmin i olovka sporije brisati.

OČI Ajlajner je proizvod koji treba nanositi pažljivije. Neophodno je da linija bude glatka i da je dobre debljine. Ako je predebela, oči će izgledati manje. Ako ima ikakvih fluktuacija, pokvariće se oblik oka. Ako naneste ajlajner samo na ivicu gornjih trepavica, to će takođe uvećati oko.

Drugi važan činilac je da nanesete ajlajner ravno i glatko počevši od centra oka i prateći ivicu trepavica. Možda je bolje koristiti olovku za oči nego ajlajner. Ne pritiskajte olovku previše i umekšajte liniju vatenim štapićem. To će vam dati tajanstven pogled.

OBRAZI Najčešća greška prilikom nanošenja rumenila jeste u izboru četkice. Dlačice četkice ne smeju biti oštre. Treba da se nasmejete i nanesete ga lagano kružnim potezima na jagodične kosti, a zatim polako od donjeg dela jagodica do slepoočnica.

Višak rumenila na četkici ne sme se oduvati. Umesto toga, uklonite višak tako što ćete udariti nekoliko puta drškom četkice po kažiprstu.

KOŽA Najuobičajenija greška prilikom nanošenja podloge jeste pogrešan izbor boje. Obično se odaberu boje tamnije od tena, pa to, nažalost, dovede do razlika u boji na licu. Druga uobičajena greška jeste testiranje boje na ručnom zglobu umesto na licu.

Najprikladnija nijansa za vašu kožu jeste ona koja se stapa s njom kad se nanese. Tako da treba prvo testirati podlogu na licu, pa tek onda doneti odluku. Takođe možete zamoliti za pomoć profesionalce u radnji.

01

Obrve i lepota

Obrve, koje daju određen izraz našem licu, pomažu nam da imamo mladalačko, ozbiljno ili nasmejano lice sa određenim formama i oblicima i daju neke smernice o našoj ličnosti.

Lične osobine mogu se pratiti kad se usta, nos, brada, čelo i usne ljudi proučavaju kolektivno kroz metod poznat kao čitanje lica. Ljudi koji imaju veoma približene obrve poznati su kao neiskreni. Kako razdaljina između obrva raste, verovatnije je da je osoba iskrena i otvorenog duha. Ljudi koji imaju blago povijene obrve imaju meku umetničku prirodu. Oni kojima se obrve izvijaju nagore obično imaju slab karakter i ispoljavaju ambivalentne stavove.

Za obrve koje nemaju zakrivljenja i koje su blizu očiju obično se misli da pripadaju ljudima jake volje i karaktera. Razbarušene obrve ukazuju na promenljivo raspoloženje. Takvi ljudi su inteligentni i imaju jak uticaj na druge.

Možete izabrati oblik obrva za koji mislite da će vam najviše odgovarati ako niste zadovoljni svojim prirodnim. Nije teško pincetom uobličiti obrve i dobro ih definisati da izgleda kao da je to uradio profesionalac.

Sređivanje obrva Držite olovku vertikalno uz jednu stranu nosa. Vaše obrve treba da počinju u liniji nozdrve gde je olovka smeštena. Zakrivite olovku od spoljne ivice nosa do slepoočnice da biste videli gde obrva treba da se završi.

Luk obrva Dve trećine obrva od nosa treba da idu gore, a preostala trećina treba da se spušta.

Čupanje obrva Prvo treba da odredite koji deo ćete čupati. Čupajte dlačice u pravcu u kom rastu.

Najbitnije je da obe obrve dobiju isti oblik i proporcije. Očešljajte obrve nagore češljićem pre nego što počnete da ih čupate. Primetićete da su obrve bliže nosu duže. Skratite krajeve dugih dlačica makazama. Čupkajte obrve u skladu sa oblikom koji želite.

Popunjavanje praznina Ako nastanu rupe od pogrešnog ili preteranog čupanja, začešljajte obrve nadole. Tako ćete moći da vidite gde su tačno praznine i popunite ih olovkom za obrve u odgovarajućoj boji vrlo tankim linijama. Začešljajte obrve nagore i popunjavanje je gotovo.

Veza između obrva i karaktera: – Ravne obrve: samopopustljivost – Obrve koje se savijaju nadole: netolerancija, opsednutost – Kratke obrve: smirenost – Guste crne obrve: iskrenost, skromnost – Obrve koje se spajaju iznad nosa: ljutina, temperamentnost – Srpaste obrve blizu očiju: sklonost ka kritikovanju, nezavisnost – Zakrivljene visoke obrve: životnost i energija

01

Saveti za atraktivnu šminku

Da biste postigli savršen izgled i uštedeli vreme, važno je da znate neke sitnice. Evo nekih saveta:

Kad birate najprikladniju podlogu: – Uzmite dve ili tri podloge koje odgovaraju vašem tenu. – Nanesite ih u linijama oko brade. – Sačekajte da se linije osuše. Podloga koja nestane na vašoj koži i koju nije lako uočiti najprikladnija je za vas..

Tajne nanošenja rumenila: – Nasmešite se i nanesite rumenilo na vrh obraza. – Nanosite ga korak po korak. Uklonite višak rumenila sa četkice tako što ćete njenom drškom udariti nekoliko puta po kažiprstu, tako ćete izbeći preteranu obojenost kože i velike kolorne razlike na licu. – Nastavite da ga nanosite nežnim pokretima ka spoljnoj ivici lica. – Nežno dotaknite vrh nosa, bradu i čelo četkicom kako biste postigli harmoniju lica.

Za sjajne nokte: – Pošto grickalica prouzrokuje deformaciju noktiju, koristite turpiju za njihovo skraćivanje. – Sprečite stvrdnjavanje i perutanje zanoktica čestim hidriranjem. – Najzad, nanesite jak za jačanje noktiju pre lakiranja za privlačne i zdrave prste.

Dugotrajna šminka: Ako vam se šminka brzo razmazuje i nije više lepa kao ranije: Koža: Nanesite gel kremu protiv sjaja na kožu najmanje 10 minuta pre nanošenja podloge. Oči: Nakon nanošenja korektora ispod očiju, stavite puder u prahu pufom. Usne: Uokvirite usne olovkom iste boje kao što je boja karmina, nanesite ovlaživač i na kraju stavite karmin.

Prekrivanje nesavršenosti: – Očistite kožu proizvodom koji vam najviše odgovara. – Nanesite na nesavršenosti korektor za nijansu svetliji od vaše kože. Nastavite to da radite dok ih ne prekrijete. – Dok nanosite sloj, pokrijte i deo oko tačaka da se ne bi videle linije, zatim to pomešajte s podlogom i napuderišite se.

Obratite pažnju na: Usne: Nikad ne koristite olovku različite boje od karmina. Oči: Izbegavajte šminkanje očiju preteranim bojama, kao što su plava, ljubičasta, crvena. Nikad ne stavljajte istu boju senke na ceo kapak i nanosite malo senke. Koža: Budite sigurni da je vaša podloga kompatibilna s tenom i da je dobro nanesena na celo lice. Koristite proizvode marki koje znate umesto jeftinih proizvoda čiji sastav nije naznačen.

Večernja šminka: – Pošto veštačko svetlo posvetljuje šminku, koristite sjajne boje. – Izaberite podlogu tamniju od boje vaše kože i nanesite je vlažnim sunđerom. Vodite računa da se ne vidi razlika u boji na delovima koji se spajaju s kosom. – Ako imate tanke usne, koristite svetle nijanse i sjajne karmine. Tamne boje će izgledati sjajno na punim usnama. Izaberite crveno ili braon rumenilo.

Za upečatljivu pojavu: Istaknite oči: Nanesite beli ajlajner na unutrašnju stranu oka i sivi pri korenu trepavica. Zatim nanesite dva sloja maskare. Ugladite kožu: Pokrijte akne i fleke korektorom i nanesite odgovarajuću boju podloge na celo lice. Brada i usne: Nanesite bronzano rumenilo tamnije od kože na donji deo viličnih kostiju. Tako će vam brada biti lepša. Nanesite karmin u željenoj boji i stavite korektor na sredinu donje usne.

01

Mali trikovi za upečatljive oči

Najvažnija tačka u šminkanju jeste ulepšavanje očiju.

Saveti za korišćenje senke Da biste najbolje našminkali oči, koristite harmonične boje.

Ako se koriste tri boje, prvo se nanosi srednja nijansa na ceo kapak kao podloga. Stavlja se najsvetliji ton ispod obrva i širi se ka unutrašnjem uglu kapka. Na kraju se nanosi najtamniji ton na spoljnu polovinu kapka i odatle ka srednjem delu donjih trepavica i šminkanje je gotovo.

Sprečite talasanje dok nanosite ajlajner – Prvo sačekajte da se delovi s talasima osuše. – Zatim pažljivo popravite iskrivljenu liniju vatenim štapićem i tonikom za čišćenje. – Na kraju zategnite kapak i nanesite ajlajner.

Savršene trepavice – Uvijte trepavice uvijačem. Ponovite to još jednom pažljivo. – Nanesite crnu maskaru i sačekajte da se osuši. Zatim razdvojte trepavice čistom četkicom. – Da biste imali upečatljivije oči, povucite ajlajner od unutrašnjosti oka ka spolja. – Nanesite crni ajlajner i duž donjih trepavica i lagano stavite maskaru na njih.

Kako da se našminkate ako nosite sočiva – Stavite sočiva pre početka šminkanja. – Koristite kompaktni puder umesto onog u prahu. – Nemojte koristiti maskaru koja sadrži mikrofiber. Koristite tečne senke za oči. – Nikad ne nanosite tečne ajlajnere ili one u olovci u unutrašnjost oka. – Zatvorite oči dok stavljate rumenilo. Birajte hidratantnu šminku bez ulja.

Kad skidate šminku sa očiju: – Sipajte malo kreme na dva tupfera i protrljajte ih (izbegavajte mnogo kreme). – Stavite tupfere na oči i malo sačekajte. Skinite ih sa očiju tako da očistite preostalu šminku. – Uvijte tupfer tako da strana s kremom bude unutra, nanesite malo losiona za čišćenje i očistite deo oko očiju. – Čistite trepavice pokretima u smeru u kom ste naneli maskaru (od unutra ka spolja). Nakon svega toga hidrirajte svoje osetljive oči.

01

Negujte usne

Poslednji korak u šminkanju jeste da stvorite pune i atraktivne usne. Izbor boje je veoma bitan jer je to dopuna vašoj šminki. Evo nekih saveta za stvaranje atraktivnih usana.

Punije usne – Hidrirajte usne intenzivnim balzamom. – Uokvirite usne olovkom prirodne boje. – Stavite karmin malo jarkije boje, koji je kompatibilan sa olovkom, i protrljajte usne. – Kao poslednji korak, da se karmin ne bi razmazivao, nanesite transparentni puder preko njega, pa ponovo stavite još jedan sloj karmina.

Kad nanosite karmin Da bi usne izgledale punije: Ako naneste malo vazelina na sredinu donje usne, to će povući usnu napred i izgledaće punije. Da bi pune usne izgledale tanje: Izaberite tamniju nijansu i mat boju karmina. Ako niste zadovoljni gornjom usnom: Uokvirite usne olovkom u njihovoj boji. Zatim nanesite drugu liniju na sredinu gornje usne braon olovkom. Stavite karmin iste nijanse koje su i vaše usne i pomešajte ga sa povučenom linijom. Tako će vam usne izgledati punije.

Nega usana leti Usne su drugi najprivlačniji deo lica, pa zahtevaju negu isto kao i oči. – Svilenkast i gladak izgled možete postići pilingom s posebnim sastojcima. – Zatim usne i njihove konture treba revitalizovati ovlaživačem s vitaminom E. – Kad izlazite napolje, treba da namažete kremu za zaštitu od sunca na usne.

01